Grote Zwitser / Rottweiler reu: Nugget (20-12-2020)

Publicatiedatum: 12-02-2024

Situatieschets

Nugget is als pup van 8 weken jong bij zijn huidige eigenares (alleenstaande moeder met kind) gekomen. Op basis van de informatie in het intakeformulier lijkt Nugget een normale ontwikkeling te hebben doorgemaakt. Hij was wel snel zindelijk, al na 2-3 weken.

Wanneer zijn eigenares thuiskomt reageert Nugget blij, maar hij kan wel druk en springerig doen. Als zij weggaat blijft Nugget rustig. Nugget kan goed alleen thuis zijn, maar zal wel aanslag bij geluid of beweging. Als er bezoek komt blijft Nugget aandacht vragen. Hij kan dan ook opdringerig zijn. Wanneer het bezoek weggaat blijft Nugget rustig. Met de meeste huishoudelijke geluiden en apparaten heeft Nugget geen probleem, maar de stofzuiger vindt hij spannend.

Nugget speelt regelmatig met zijn eigenares, hij is dan vriendelijk en zacht, komt zelf met speeltjes aanzetten en hij kent het commando 'los'. Nugget speelt ook regelmatig met speeltjes, vooral met zijn bal, die wordt in de lucht gegooid en alle kanten op geschud.

Nugget kan met andere honden spelen, dat gebeurt ook af en toe, maar dit kan niet te lang duren. Nugget is wel nieuwsgierig naar andere honden, maar komt volgens zijn eigenares niet zelfverzekerd over. Zij bespeurt signalen van spanning en van geen houding weten te geven.

Vooral naar mannen kan Nugget uitvallen. Het lijkt onvoorspelbaar te zijn wanneer en waardoor hij getriggerd wordt om uit te vallen. Hij reageert ook op fietsers en ander sneller bewegend verkeer, maar ook dat lijkt niet voorspelbaar te zijn en gebeurt zowel aangelijnd als wanneer Nugget los loopt.

Wanneer Nugget aangelijnd loopt, valt hij uit naar zowel reuen als teven. Wanneer zijn eigenares met hem buiten loopt heeft Nugget vooral aandacht voor de omgeving, hij is heel erg alert, lijkt overprikkeld te zijn en is dan, zoals zijn eigenares het omschrijft, 'all over the place'. Een rustige wandeling met Nugget lijkt er dus niet in te zitten.

Nugget woont op dit moment samen met een kat, die hij graag mag plagen. Maar buiten wil hij ook wel op katten afgaan.

De eigenares geeft aan dat drukke kinderen op straat de aandacht van Nugget trekken en dat hij daar dan ook op reageert. Daarom weet zij niet zeker of Nugget met kleine danwel grote kinderen kan omgaan.

Nugget kan mee in de auto, maar blaft heel veel en blijft gefocust op de buitenwereld. Zijn eigenares krijgt dan geen contact met hem

De eigenares heeft met Nugget een puppycursus gevolgt en heeft daarnaast 6x een uur individuele training gevolgd. Zij geeft aan dat Nugget voor haar vooral met uitlaten lastig is. Hij focust zich dan op alles om zich heen, behalve op haar. En wanneer Nugget dan uitvalt is hij te sterk voor haar. Zij beschrijft Nugget als niet-agressief en geeft aan dat vooral de nieuwsgierigheid lijkt te overheersen, waardoor zij geen controle meer over Nugget krijgt. Voor de eigenares is Nugget met loslopen onvoorspelbaar, bij een vriend die Nugget regelmatig uitlaat kan Nugget wél loslopen en gedraagt hij zich ook aan de riem beter.

Nugget is een rustige eter. Hij krijgt zijn eten in de woonkamer en heeft geen voernijd. Nugget heeft geen gezondheidsproblemen (gehad) en gebruikt geen medicatie. 

Registratie & Identificatie

Nugget beschikt niet over een FCI-stamboom, maar is wel gechipt. 

Reden van herplaatsing

Voor Nugget wordt een nieuwe eigenaar gezocht, enerzijds vanwege zijn gedrag, anderzijds vanwege het werk van de huidige eigenares. De huidige werksituatie van de eigenares laat het niet toe om de tijd en energie in de begeleiding van Nugget te steken die hij nodig heeft.

Profielschets nieuwe eigenaar

Nugget heeft behoefte aan een eigenaar die voldoende tijd, energie en aandacht heeft voor een grote, sterke hond. Daarnaast is het belangrijk dat de nieuwe eigenaar op een stabiele en consequente manier leiding kan geven aan Nugget, dat hij (of zij) op een rustige maar doortastende en zelfverzekerde manier met Nugget aan het werk kan gaan, zodat Nugget zijn verborgen talenten (lief, aanhankelijk, gevoelig, leergierig) beter naar voren komen en hij een gezellige, relaxte hond kan worden.

Hoe kun je reageren op een herplaatser die op de website van de stichting is vermeld?

Wanneer je denkt dat jij voor een herplaatser de ideale nieuwe plek hebt, dan verzoek ik jou grondig kennis te nemen van alle informatie over de betreffende herplaatser én van alle informatie in het onderdeel 'Herplaatsing' van de website, zodat je goed geïnformeerd bent over zowel de herplaatser als herplaatsingen in het algemeen. 

Werkwijze:

  • Kopiëer onderstaande tekst vanaf het vetgedrukte 'Reactieformulier Herplaatsing voor [RAS] [NAAM]'
  • Open jouw e-mailprogramma
  • Start een nieuwe e-mail
  • Plak de gekopieerde tekst in de body van de e-mail
  • Vermeld als onderwerp: Reactieformulier Herplaatsing [RAS] [NAAM]
  • Beantwoord alle vragen
  • Geef zo uitgebreid mogelijk aan wat jij de herplaatser van jouw keuze te bieden hebt. Vermijd daarbij algemene kretologie en standaard antwoorden zoals 'een fijne omgeving', 'een gouden mandje', 'een liefdevolle plek', etc. Dat is immers de intentie van iedereen die reageert, dus daarmee springt jouw reactie er voor de huidige eigenaren niet uit. 
  • Bedenk bij jezelf: "Wat zou ik willen weten van geïnteresseerden, wanneer ik mijn eigen hond zou moeten herplaatsen?" Stilstaan bij deze vraag levert échte, authentieke antwoorden op voor de huidige eigenaren van de herplaatser.
  • Stuur de e-mail naar info@sennenhondenherplaatsing.nl
  • Je ontvangt - doorgaans binnen 24-48 uur - een (handmatige) ontvangstbevestiging

Reactieformulier Herplaatsing voor [RAS] [NAAM]

Onderstaande vragen zijn bedoeld om contact met jou te kunnen opnemen naar aanleiding van jouw reactieformulier.

Achternaam: 

Voornaam of voorletter(s): 

Adres: 

Postcode: 

Woonplaats: 

Land: 

Telefoonnummer (vast): 

Telefoonnummer (mobiel): 

E-mailadres: 

Onderstaande vragen zijn bedoeld om inzicht te geven in jouw woon- en werksituatie en daarmee in de vraag of jouw situatie passend is voor wat de te herplaatsen Sennenhond nodig heeft.

Wat is jouw gezinssituatie cq. gezinssamenstelling: 

Wat is jouw situatie qua werk en vrijetijdsbesteding:

Wat is jouw ervaring met honden: 

Onderstaande vragen zijn bedoeld om inzicht te geven in de reden(en) waarom jij interesse hebt in de te herplaatsen Sennenhond en daarmee in de kansen op een geslaagde herplaatsing.

Kun je aangeven wat jij de Sennenhond te bieden hebt: 

Zijn er bijzonderheden die voor de herplaatsing van belang (kunnen) zijn:

Ruimte voor eventuele aanvullende opmerkingen:


NB: Het verwerken van alle binnengekomen reacties kost tijd, dus hiervoor vraag ik jouw geduld. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van mij en/of van de huidige eigenaar/eigenaren.

Doneer nu!

Draag jij de herplaatsingsactiviteiten van de stichting een warm hart toe en wil je een bijdrage leveren om deze activiteiten te kunnen blijven financieren, dan zou ik het fijn vinden wanneer je de stichting wilt steunen met een eenmalige of periodieke gift. Je kunt jouw gift overmaken op IBAN NL26 ABNA 0567 5521 36 t.n.v. Herplaatsing Sennenhonden.

Namens alle herplaatsers bedankt!