Grote Zwitser reu Aykos (03-04-2011) - update

Publicatiedatum: 24-04-2013

Grote Zwitser reu Aykos leek een snelle herplaatsing tegemoet te kunnen zien. Na een positieve kennismaking met potentiële nieuwe eigenaren op zondag 13 januari jl. werd besloten dat Aykos op vrijdag 18 januari jl. zijn intrek bij hen zou nemen. Vanaf dat moment moest Aykos het huis delen met een tweetal Dalmatiër teven en dat bleek helaas geen geschikte combinatie te zijn. Met de oudste teef ging het prima, maar de jongste teef accepteerde hem niet en zocht steeds weer de confrontatie op. En dus werd besloten dat Aykos terug zou gaan naar zijn oorspronkelijke eigenaren.

Op dat moment meldde zich een ander gezin dat al een Grote Zwitser teef had en er eigenlijk wel een Grote Zwitser bij wilde hebben. En zo gebeurde het dat Aykos in plaats van terug te gaan naar zijn oorspronkelijke eigenaren, op zondag 27 januari jl. naar een tweede gezin verhuisde. Bij deze overdracht was Betty Sikkema namens onze stichting aanwezig. Aykos werd hartelijk ontvangen maar ondanks de positieve insteek van alle partijen is helaas ook deze herplaatsing mislukt. De combinatie met de eigen teef van het gezin werkte niet, Aykos is nogal een druktemaker die niet snel opgeeft en hierdoor trok de eigen teef zich steeds verder terug. Ook begon zij Aykos z'n ongewenste reacties naar katten over te nemen en omdat er een kat in het gezin leefde ontstond hierdoor een onhoudbare situatie. In dit gezin is ook nog eens extra bevestigd dat Aykos geen gezag van mannen accepteert en dat met (mild) uitvallen duidelijk maakt. Voor dit gezin was het contrast met hun eigen teef veel te groot, ook omdat zij 3 jonge kinderen hadden die met Aykos graag op dezelfde manier wilden omgaan als met de teef. Voor Aykos was dit niet haalbaar.

Betty vertelt over de ontstane situatie: "Op dat moment hadden we de keuze: terug naar de oorspronkelijke eigenaren, die met de gesignaleerde probleempunten aan de slag zouden moeten gaan, of een andere oplossing proberen te zoeken. In overleg met de oorspronkelijke eigenaren hebben we toen vastgesteld dat het voor hen, gezien de noodzaak om beiden weer fulltime te moeten gaan werken en het wegvallen van familie-oppas voor Aykos, niet mogelijk zou zijn om dit alles te combineren op een manier die in Aykos z'n belang zou zijn. Gelukkig bood Esther Tobé, bestuurslid van onze stichting, zich op dat moment aan als gastgezin voor Aykos, zodat wij hem in onze noodopvang konden opnemen. Op zondag 3 februari jl. heb ik Aykos bij het gezin opgehaald en op maandag 4 februari jl. heb ik hem naar Esther gebracht."

Vanaf dat moment moest Aykos huis en aandacht delen met een Appenzeller teef en een Beagle teef. Gezien de problemen van Aykos met het accepteren van gezag van mannen werden, om problemen te voorkomen, voor de omgang met de man en het zoontje van Esther duidelijke afspraken gemaakt. Helaas bleek ook deze plaatsing niet goed uit te pakken. De jonge Beagle teef vond het allemaal reuze interessant, kon leuk met Aykos spelen en snauwde hem ook af als hij te ver ging. De Appenzeller teef deed dit niet en dat maakte het voor Aykos extra interessant (en succesvol) om haar te stalken. Het gevolg was dat ook deze teef zich steeds meer terugtrok, waardoor Aykos uiteindelijk niet langer kon blijven. Op zondag 17 februari jl. moest Aykos wéér verhuizen.

"We hadden geen opties meer over, alle noodopvangplekken waren al bezet. Maar omdat Aykos al in de stichting was opgenomen moesten we toch een oplossing zien te vinden" aldus Betty. "Ik heb daarom besloten om Aykos zelf in huis te nemen, ook omdat er bij mij geen mannen, geen teven, geen kleine kinderen en geen katten aanwezig zijn. Voor Aykos vielen daarmee zijn grootste probleempunten weg. Inslapen was voor Aykos gewoon geen eerlijke optie, omdat het mislukken van de herplaatsingen absoluut niet alleen aan hem lag. De situatie is verre van ideaal met 5 reuen in huis, maar Aykos heeft zich inmiddels aardig gesetteld en kan binnen mijn roedel goed functioneren. Hij mag dan als een grote, stoere macho overkomen, in werkelijkheid heeft hij een klein hartje en gedraagt hij zich naar een aantal van de hier aanwezige reuen zelfs onderdanig tot onzeker. Dit neemt niet weg dat hij richting mij zeker nog bezig is om zijn positie in de roedel te onderzoeken en mij uit te dagen om te kijken hoe stevig ik in mijn schoenen sta."

"Aykos heeft in Bob, de andere Grote Zwitser reu die ik in de noodopvang heb, een echte kameraad gevonden. Voor Bob is dit een bijzonder positieve ontwikkeling, omdat hij het best moeilijk vond om als enige Grote Zwitser tussen de Appenzellers te functioneren. De band tussen de beide mannen is inmiddels zó hecht geworden, dat Aykos mij waarschuwt als er iets met Bob aan de hand is. Voor mij was dat een hele bijzondere gewaarwording. Tegelijkertijd heeft dat ons als stichting ook aan het denken gezet over de toekomst van beide mannen. Moeten we hen, gezien de mislukte herplaatsingen van Aykos en de epilepsie van Bob, en het feit dat ze elkaar nu hebben gevonden, nog wel weer uit elkaar halen? Beide zijn afzonderlijk al moeilijk plaatsbaar, dus zou een combi-plaatsing überhaupt tot de mogelijkheden kunnen behoren? Of moeten we beide mannen hun rust gunnen en een definitieve plek binnen de stichting geven? Dat laatste zou mijn persoonlijke voorkeur hebben" vertelt Betty. "Maar de realiteit gebiedt mij om te zeggen dat dit dan wel een hele zware last voor de stichting gaat worden. Met de beperkte giften die er binnenkomen, is dat eigenlijk gewoon niet haalbaar...."

NB: In het oorspronkelijke bericht over Aykos werd vermeld dat hij een stamboom heeft. Deze stamboom, uitgegeven door de Deutscher Rassehunde Club e.V. blijkt echter niet FCI-erkend te zijn.

Voorlopig blijft Aykos bij Betty in de noodopvang. Reacties die via het Reactieformulier Herplaatsing voor hem binnenkomen worden gewoon in behandeling genomen, maar worden - gezien het aantal mislukte herplaatsingen en de randvoorwaarden om tot een succesvolle plaatsing te kunnen komen - extra kritisch beoordeeld. Denkt u dat u Aykos kunt bieden wat hij nodig heeft? Dan zien we uw Reactieformulier Herplaatsing graag tegemoet!

Doneer nu!

Draag jij Aykos een warm hart toe en wil je een bijdrage leveren om zijn verblijf bij de stichting te kunnen blijven financieren, dan zou ik het fijn vinden wanneer jij de stichting wilt steunen met een eenmalige of periodieke gift. Wil je een ander bedrag doneren dan het bedrag dat standaard wordt ingevuld, dan kun je dit zelf aanpassen.


Namens Aykos bedankt!