Grote Zwitser reu Bob (28-08-2010)

Publicatiedatum: 10-10-2012

Ruim een week geleden hebben wij Grote Zwitser reu Bob op onze website geplaatst, omdat voor hem een nieuw thuis wordt gezocht. Uit de diverse contacten met zijn eigenaren werd al snel duidelijk dat de spanningen binnen het eigen gezin zodanig hoog waren opgelopen, dat het zowel voor Bob als voor het gezin beter zou zijn als hij zo snel mogelijk zou kunnen worden geplaatst. Omdat er nog geen reacties voor Bob waren binnengekomen, hebben wij de mogelijkheden voor noodopvang binnen onze stichting in kaart gebracht en is na overleg besloten om Bob te laten opnemen door Betty Sikkema. Betty licht dit besluit toe:

"Uit de contacten met de dierenarts en de gedragstherapeut die Bob kennen, werd al snel duidelijk dat zij Bob plaatsbaar achtten, ook al zou dat op basis van de informatie in het Aanmeldingsformulier Herplaatsing wel de nodige inspanningen gaan vergen. Om te voorkomen dat Bob zijn gedrag verder zou worden beïnvloed door de spanningen binnen het gezin heb ik aangeboden om hem in huis te nemen. Met mijn eigen twee Appenzeller reuen en herplaats-Appenzeller Bhodi die hier ook nog verblijft, zal dat geen eenvoudige klus worden, maar aan de andere kant kunnen we juist ook profiteren van de stabiliteit van Bhodi en de hondse opvoeding die hij heeft gehad, waardoor hij voor Bob een goed voorbeeld zal kunnen zijn. Dat heeft de beslissing om Bob toch op te nemen zeker makkelijker gemaakt. En natuurlijk hebben mijn ervaringen met mijn eigen Grote Zwitser reu Floris (ook een herplaatser), die ik in april moest laten inslapen vanwege een kwaadaardige tumor, meegespeeld in de beslissing om de grote uitdaging met Bob aan te gaan. Sinds vrijdagmiddag 5 oktober jl. maakt Bob daardoor deel uit van mijn roedel.

In de afgelopen dagen hebben we een aantal activiteiten gedaan om meer zicht te krijgen op het gedrag en karakter van Bob. Natuurlijk is er gespeeld en gerend, want zo'n jonge reu moet z'n energie kwijt kunnen. Bob geniet van dit samenspel en gaat ook graag mee op stap. Daarnaast hebben we een begin gemaakt met volgoefeningen, om Bob te leren dat niet HIJ bepaalt waar we naar toe gaan en in welk tempo, maar IK. De eerste ervaringen zijn positief: Bob is prima en snel in staat om zich volgzaam op te stellen. Maar om zijn toch wel ontstuimige gedrag op dit punt duurzaam om te buigen moet er zeker nog het nodige werk verzet worden.

De eerste ervaringen met 'andere' mensen (buitenlanders), dingen (zonnebrillen bijvoorbeeld) en honden heeft Bob inmiddels ook achter de rug en ook op dat gebied zal nog de nodige training en begeleiding moeten plaatsvinden. Dat betekent dat we in de komende tijd zoveel mogelijk gebruik zullen gaan maken van de mogelijkheden die mijn omgeving biedt. Daarnaast zal Bob zoveel mogelijk gaan meedraaien in mijn leven, net als mijn eigen honden en herplaatser Bhodi, zodat we zijn 'rugzakje' zo goed mogelijk kunnen gaan vullen en zijn kansen op een geslaagde herplaatsing daarmee kunnen vergroten.

Eigenlijk is Bob gewoon een hele leuke jonge Grote Zwitser reu, die nog moet leren om zijn enthousiasme te reguleren en zijn gedrag te laten sturen door zijn baas."

Inmiddels heeft ook stichtingsmedewerker Arjan van Waay kennisgemaakt met Bob. Zijn eerste bevindingen wilde hij graag met ons delen:

Ik had de eer om een wandeling met Bob te mogen maken. Natuurlijk had ik op de foto's al gezien dat Bob een mooie jongen is maar in werkelijkheid is hij niet alleen mooi maar ook heel leuk!

Bob is ondanks zijn 2-jarige leeftijd zeer sterk. Tijdens de wandeling nam hij direct de leiding en zwalkte van links naar rechts. Daar ben ik niet van gediend en hoewel het een uitlaatrondje was heb ik toch de leiding van hem over genomen. Bob gaat graag zijn eigen koers. Je moet heel stevig op je benen staan om Bob te laten meelopen. Het viel mij op dat hij goed reageert op iedere poging om hem de leiding af te nemen. Hij ging steeds weer snel naast mij staan maar na een paar stappen trok hij mij weer opzij. Het lukte mij vrij snel om contact met hem te krijgen. Hij is vriendelijk maar laat ook zien dat hij fel kan reageren op andere honden en vreemde situaties. Hij viel met veel geblaf uit naar mijn vrouw. Naar alle waarschijnlijkheid vanwege haar zonnebril. Na mijn wandeling was de zonnebril afgezet en kon zij Bob wel benaderen. Zo heeft iedere hond zijn bijzonderheden die je moet leren kennen.

Ik ben een Appenzeller-eigenaar, ik had tot nu toe niet veel met Grote Zwitsers. Maar ik denk dat ik binnen één dag verliefd kan worden op Bob. Een geweldige jonge hond die nog heel veel mag leren en volgens mij ook kán leren. Hij heeft daarbij alleen wel duidelijke leiding nodig. En een fysiek sterke baas totdat hij zijn enorme kracht weet te beheersen. Bob kan zich behoorlijk zielig voordoen met veel gejammer. Ik weet nog niet zeker of dit aanstellerij is of dat hij werkelijk alleen maar een grote jongen met een heel klein hartje is. Ik vermoed het laatste. En dat maskeert hij met stoer gedrag. Het is jammer dat ik zo ver bij Bob vandaan woon. Ik zou graag nog wat vaker met hem willen wandelen en hem beter willen leren kennen."

Om te voorkomen dat Bob te snel weer moet verhuizen zal hij nu eerst enkele weken bij Betty Sikkema verblijven. Als gedragsdeskundige zal zij samen met hem een trainingsprogramma doorlopen waarmee een basis kan worden gelegd voor de verdere opvoeding door de nieuwe eigenaar.

Voor meer informatie over Bob verwijzen wij u graag naar update 2 die wij over hem hebben geplaatst.

Doneerbutton

Sinds het overlijden van Bob is het niet meer mogelijk om voor hem donaties te doen.