Appenzeller reu Bikkel (06-09-2017) - update

Publicatiedatum: 31-07-2018

Ruim acht weken geleden plaatsten wij het bericht over de jonge Bikkel, die sinds 3 juni 2018 bij onze stichting in de noodopvang verblijft. Sindsdien hebben wij meer dan 10 reacties ontvangen van mensen die interesse in hem hadden, maar gezien de redenen dat Bikkel bij ons is gekomen wilden wij hem eerst uitgebreid observeren. We wilden vaststellen of Bikkel bij ons hetzelfde gedrag zou laten zien als bij zijn vorige eigenares én we wilden ons een gedegen beeld vormen van wat een nieuwe eigenaar na herplaatsing van Bikkel zou mogen verwachten. Na ruim acht weken is nu dan het moment aangebroken waar veel mensen op zitten te wachten: de beloofde update mét een link naar het reactieformulier voor Bikkel. Oftewel: Bikkel is plaatsbaar!

Onze voorzitter, Betty Sikkema, vertelt over de komst van Bikkel: "Ik ben met de eigenares van Bikkel in contact gekomen, omdat zij nogal heftige problemen met Bikkel ervaarde. Bikkel is als pup bij haar gekomen nadat zij al twee CVA's had gehad. Hiervan was ze goed hersteld, ze werkte weer en er leek geen belemmering te zijn om een pup in huis te nemen. Temeer omdat een heel goede vriendin haar met de opvoeding wilde helpen. En dus deed de jonge Bikkel zijn intrede. Naarmate Bikkel verder richting puberteit ging is hij steeds meer de grenzen gaan opzoeken. Daarbij heeft hij feilloos aangevoeld dat zijn eigenares toch niet volledig bleek te kunnen functioneren en dat leidde er toe dat Bikkel ongewenst gedrag ging vertonen. Met name opspringen en bijten in de rug en bijten in de armen en handen wanneer er grenzen werden gesteld. Bikkel dreigde flink te ontsporen en om hem weer beter onder controle te krijgen zijn zijn eigenares en de vriendin bij mij op de hondenschool geweest voor een trainingsdag. Daarna ging het korte tijd beter, maar helaas kreeg de eigenares nogmaals een CVA. Voor Bikkel was dit een bevestiging van wat hij al had aangevoeld: deze mevrouw, die ontzettend haar best had gedaan, was niet de stabiele (bege)leider die hij zo hard nodig had om weer op het rechte pad te komen en tot een leuke, stabiele Appenzeller uit te groeien. Het ongewenste gedrag nam verder toe en bereikte een punt waarop het moeilijke besluit tot herplaatsing is genomen. Maar niemand zit te wachten op een "ontspoorde" puberpup en terug keren na een mislukte herplaatsing was geen optie. Rechtstreeks herplaatsen vanuit zijn eigenares was daarom niet haalbaar. Onze noodopvang zit vanwege niet-plaatsbare honden al jaren vol, maar ik had Bikkel een dag meegemaakt en wilde hem tóch de kans geven om te laten zijn dat hij zich met een strakke begeleiding wél goed kan gedragen. Opname in onze noodopvang betekent bovendien dat we een nieuwe eigenaar ook de mogelijkheid van een proefplaatsing kunnen bieden. En dus deed de jeugdige delinquent zijn intrede in mijn roedel, de B-Bende."

De B-Bende bestaat uit Appenzeller reu Bhodi (special care), Appenzeller reu Duke (beschikbaar), Grote Zwitser reu Bob (special care) en Grote Zwitser reu Aykos (special care). Daarnaast behoort ook Appenzeller reu Balou, de eigen hond van onze voorzitter die ook als herplaatser bij haar is gekomen, tot de B-Bende. Allemaal reuen, allemaal karakters, allemaal 'op leeftijd' en dan..... dan doet een jonge puber van amper 8 maanden ineens zijn intrede. Wat doet dat met de roedel? En in het bijzonder: wat doet dat met de jonge puber zelf? Is de jonge puber de enige die een leerproces doorloopt, of kan ook de 'oude garde' nog iets nieuws opsteken?

Betty vertelt: "Toen Bikkel net bij ons was zat er heel veel onrust in hem. Gezien zijn leeftijd en de recente opname in de roedel was dat natuurlijk niet zo vreemd, maar het was wél iets waar aandacht aan moest worden besteed. Even rustig op kantoor liggen terwijl ik aan het werk was, was er niet bij. Daarom heb ik Bikkel in het begin regelmatig aangelijnd naast mijn bureaustoel neergelegd. Binnen een roedel zie je vaak dat honden gedrag van elkaar leren, door het te imiteren, te kopiëren. Dit wordt ook wel sociaal leren genoemd. En dat is precies wat Bikkel heeft gedaan: al snel kon hij gewoon los op kantoor liggen en pakte hij zélf z'n rust. Maar Bikkel is niet de enige die veel heeft geleerd, ook grote broer Aykos heeft zich van een kant laten zien die ik nog niet van hem kende, namelijk de toffe grote broer: de broer die weliswaar als speelmaatje fungeert maar die tussen de bedrijven door toch ook helpt in het stellen van grenzen als Bikkel bijvoorbeeld té enthousiast speelt met Bob. Het is geweldig om te zien hoe Bikkel al heel snel in de gaten had bij wie hij wat voorzichtiger moest zijn en bij wie hij wel een potje kon breken. De aanwezigheid van en het contact met de andere leden van de B-Bende is voor de sociale ontwikkeling van Bikkel erg goed geweest."

Uiteindelijk gaat het bij de herplaatsing van Bikkel natuurlijk om het gedrag dat hij zélf laat zien, daarom willen wij graag de belangrijkste conclusies van de afgelopen weken over het gedrag van Bikkel met u delen.

  • Wanneer Bikkel merkt dat hij begrensd wordt en dus niet meer alles zelf kan en mag bepalen, reageert hij heel primair met geurcommunicatie: plassen! In eerste instantie ongezien, maar na een aantal keren durft hij ook in het zicht zijn poot op te tillen en tegen bijvoorbeeld uw meubilair aan te plassen. Voor u, als eigenaar die zich bewust is van het proces rondom de onderhandelingen over de onderlinge rangorde, is dit hét ultieme teken dat Bikkel u als persoon de moeite waard vindt om 'in gesprek' te gaan over zijn positie binnen uw gezin. Het is dan ook zaak om hier op een respectvolle manier een rangordebevestigend antwoord op te geven. Blijft een rangordebevestigend antwoord uit, dan mist u het eerste honk en heeft u de wedstrijd eigenlijk al bij voorbaat verloren.
  • De tweede stap voor Bikkel zal zijn dat hij zijn bek gaat gebruiken. Enerzijds door spullen te pakken die binnen zijn bereik liggen en deze niet meer af te geven, anderzijds door op bijvoorbeeld zijn bed, kussen of mand te gaan kauwen. Ook hier heeft hij weer een respectvol rangordebevestigend antwoord van u als eigenaar nodig, om het 'gesprek' over de onderlinge positie gaande te houden. Blijft uw rangordebevestigende antwoord uit, dan wordt u bij het tweede honk alsnog afgeserveerd.
  • De laatste stap die Bikkel zal nemen is het afdwingen van uw reactie door te gaan happen wanneer hij een correctie moet incasseren, bij voorkeur gepaard gaand met een brom die diep uit de onderbuik komt. Alsof hij wil zeggen: "Dáár zullen ze toch wel van onder de indruk zijn.... toch?" U raadt het vast al..... u als eigenaar bent daar NIET van onder de indruk en geeft wederom een respectvol antwoord dat uw ranghogere positie op een voor Bikkel begrijpelijke manier bevestigt. Heeft u de beide voorgaande honken gehaald maar mist u dit derde honk alsnog, dan blijft de thuisplaat voor u helaas buiten bereik.
  • Heeft u het derde honk succesvol gehaald, dan staat niets u meer om de weg om - uiteraard samen met Bikkel - de laatste etappe naar de thuisplaat af te leggen en te genieten van een fijne toekomst samen.

Bent u bereid om met Bikkel in gesprek te gaan? Staat u zowel mentaal als fysiek stevig in uw schoenen? Beschikt u over voldoende sportiviteit om een balletje voor (én met) Bikkel op te gooien en bent u bovendien goed in staat om te incasseren? Dan zou de volgende wedstrijd van Bikkel voor u wel eens een thuiswedstrijd kunnen worden! Leest u dan vooral verder!

Omdat Bikkel vanuit onze noodopvang wordt herplaatst, zal hij onder contract worden geplaatst en brengen wij aan de nieuwe eigenaar een vergoeding (plaatsingsfee) in rekening. De belangrijkste voorwaarden voor de plaatsing van Bikkel zijn als volgt:

- plaatsingsfee: € 200

- proefperiode van 6 maanden (gedurende de proefperiode komen alle reguliere verzorgingskosten voor uw eigen rekening)

- castratieverbod tot 2 jaar na afloop van de proefperiode

- gedurende de looptijd van het castratieverbod geldt tevens een verbod om Bikkel in te (laten) zetten als dekreu

- levenslang verbod tot euthanasie indien het gedrag daarvoor (mede) de aanleiding zou kunnen zijn

- levenslange verplichting om - indien op een later moment opnieuw herplaatsing nodig zou zijn - Bikkel via onze afstandsbemiddeling danwel via onze noodopvang te laten bemiddelen, tegen de voorwaarden die daarvoor op dat moment gelden

- uiteraard staan wij u als nieuwe eigenaar - indien gewenst - bij met advies en doen wij ons best om al uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden

Bent u een coach in hart en nieren en wilt u Bikkel graag toevoegen aan uw team? Vul dan snel het Reactieformulier Herplaatsing in en laat ons weten wat u Bikkel - naast heel veel liefde en een fijne toekomst - allemaal te bieden heeft. Uit de binnengekomen reacties zullen wij een selectie maken van de mensen die in onze ogen Bikkel als coach het beste kunnen begeleiden in zijn groei naar een volwaardig teamlid.

PS: Op dit moment wordt Bikkel nog met antibiotica en zalf behandeld vanwege een bacteriële infectie. Vanzelfsprekend plaatsen we Bikkel pas nadat zijn behandeling is afgerond.

Doneer nu!

Draag jij Bikkel een warm hart toe en wil je een bijdrage leveren om zijn verblijf bij de stichting te kunnen blijven financieren, dan zou ik het fijn vinden wanneer jij de stichting wilt steunen met een eenmalige of periodieke gift. Wil je een ander bedrag doneren dan het bedrag dat standaard wordt ingevuld, dan kun je dit zelf aanpassen.


Namens Bikkel bedankt!