Appenzeller reu Maylo (30-01-2016)

Publicatiedatum: 20-12-2021

Situatieschets

Maylo, de bijna 6-jarige reu waarover dit artikel gaat, is als pup bij zijn huidige eigenaren gekomen. Het gezin bestaat uit vader, moeder en een baby van net enkele maanden oud. Maylo heeft lange tijd nodig gehad om écht zindelijk te worden, totdat zijn huidige eigenaren verhuisten naar hun huidige woning deed Maylo - met name wanneer zijn eigenaren niet thuis waren - zijn behoefte regelmatig binnen, op een vaste plek.

Wanneer Maylo zijn eigenaren thuis komen is hij blij, druk en springerig. Dit springen is wel af te leren, mits de nieuwe eigenaren daarin één lijn gaan trekken. Bij vertrek van zijn eigenaren gaat Maylo rustig in de mand liggen. Bij bekend bezoek reageert Maylo blij en enthousiast en zoekt hij aandacht, hij zou het liefst met het bezoek blijven knuffelen. Maar bij onbekend bezoek reageert Maylo afwachtend tot onzeker, soms neemt hij daarbij een lage (ineengedoken) houding aan met lage staart. Een enkele keer, wanneer hij het echt niet vertrouwt, kan Maylo ook gaan grommen en blaffen (het bekende Appenzeller-geloei). Bij vertrek van het bezoek blijft Maylo rustig, tenzij hij het bezoek niet vertrouwt, dan kan hij weer gaan blaffen.

Maylo houdt niet van huishoudelijke apparaten die bewegen, zoals de stofzuiger. Hij gaat dan blaffen en probeert er naar te happen. Vaste huishoudelijke apparaten die lawaai maken zijn voor Maylo geen probleem.

Spelen met zijn eigenaren doet Maylo graag. Zo komt hij regelmatig speeltjes brengen die hij bij hen op de schoot legt. Balletjes zijn favoriet, die apporteert hij graag. Maar dan wel volgens zijn eigen spelregels. Dat wil zeggen, hij pakt ze op en maakt er een spelletje van dat zijn eigenaren achter hem aan komen te proberen het balletje af te pakken. Hij laat gemakkelijk los, zodat ze nóg een keer kunnen gooien. Bij het spelen met een flostouw gebruikt Maylo veel kracht. Denkspelletjes doet Maylo ook, maar daarvan raakt hij snel gefrustreerd.

Maylo is erg onzeker naar andere honden en weet zich niet zo goed te gedragen. Dit uit zich door overmatig focussen, blaffen, trekken aan de lijn en soms grommen. Dit doet hij naar vrijwel alle honden die hij niet kent en die voor zijn gevoel te dicht bij komen. Naar kleine honden kan Maylo uitvallen. Wanneer de afstand groter is en Maylo zich veiliger voelt is er niks aan de hand en wanneer Maylo honden vaker tegenkomt wordt dit gedrag steeds minder. Als hij kennis heeft gemaakt met een hond dan laat hij dit gedrag niet meer zien. Met honden die hij goed kent wil Maylo wel spelen, rennen is dan favoriet.

Buiten is Maylo vooral bezig met snuffelen. Aan alles moet geroken worden, maar naarmate zijn eigenaren langer met hem onderweg zijn wordt het snuffelen minder en loopt hij netjes mee. Wanneer ze andere mensen tegenkomen is Maylo even alert en als er geen bijzondere dingen gebeuren loopt hij weer netjes mee. Als hij het niet vertrouwt begint hij soms te blaffen. Met grotere kinderen kan Maylo buiten goed overweg, hij blijft rustig, gaat netjes zitten en laat zich ook wel aanhalen. Maylo kan buiten niet zo goed omgaan met katten, hij blaft en trekt aan de lijn om er achteraan te kunnen gaan. Mee in de auto is voor Maylo geen probleem, hij zit mooi naar buiten te kijken en op langere ritten gaat hij rustig liggen slapen.

Zwemmen vindt Maylo geweldig, hij is een echte waterrat.

Maylo heeft een puppycursus en een cursus gehoorzaamheid 1 afgerond. Ook heeft Maylo een cursus gedaan met diverse denkspelletjes.

Op dit moment krijgt Maylo brokken op basis van lam en rijst, de ervaring heeft geleerd dat hij gevoelig is voor wijzigingen in zijn voer. In het verleden heeft Maylo likaanvallen gehad, waardoor werd gedacht aan epilepsie. Sinds er met een gedragscoach wordt gewerkt en Maylo minder stress ervaart heeft hij geen likaanvallen meer gehad. Wel hebben de eigenaren Stesolid (rectiolen, 10 mg. - een middel voor het afbreken van epileptische aanvallen) in huis, voor de zekerheid. Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat Maylo voor het laatst likaanvallen heeft gehad. Het lijkt er op dat de likaanvallen een vorm van obsessief gedrag waren, als reactie op overmatige stress.

Reden van herplaatsing

Sinds de komst van de baby merken de eigenaren dat ze Maylo niet meer voldoende tijd en aandacht kunnen geven. Daarbij komt dat Maylo de baby erg spannend vindt, hij blaft als de baby onrustig is en probeert soms te bijten naar de voetjes. Het delen van de aandacht gaat hem duidelijk niet goed af en de eigenaren zien zijn stress-nivo weer stijgen. Het lukt hen niet om voor Maylo een veilige en stress-vrije situatie te creëren. Daarom denken zij dat Maylo beter af is op een plek die hem minder stress biedt en waar hij zich veiliger kan voelen.

Identificatie & Registratie

Maylo beschikt niet over een FCI-stamboom, maar is wel gechipt.

Profielschets nieuwe eigenaar

Voor Maylo zoeken we een nieuwe plek waar geen baby's en kleine kinderen aanwezig zijn en waar de eigenaren hem de mentale rust kunnen bieden die hij nodig heeft om weer een gezellige huisgenoot te kunnen worden.

Plaatsingsvoorwaarden

De voorwaarden waaronder Maylo zal worden herplaatst, worden door zijn huidige eigenaren bepaald. De exacte voorwaarden worden met u besproken nadat de eigenaren zich hebben overtuigd van uw geschiktheid.

Update Maylo

Over Maylo is een update beschikbaar. Klik op deze tekst om de update te lezen.

Doneer nu!

Draag jij Maylo een warm hart toe en wil je een bijdrage leveren om zijn verblijf bij de stichting te kunnen blijven financieren, dan zou ik het fijn vinden wanneer jij de stichting wilt steunen met een eenmalige of periodieke gift. Wil je een ander bedrag doneren dan het bedrag dat standaard wordt ingevuld, dan kun je dit zelf aanpassen.


Namens Maylo bedankt!