Appenzeller reu Maylo (30-01-2016) - update

Publicatiedatum: 12-12-2022

Van afstandsbemiddeling naar noodopvang

In december 2021 heb ik Maylo op de website geplaatst, omdat hij voor herplaatsing beschikbaar was. Korte tijd na de websitevermelding bleek de situatie voor zijn eigenaren én voor Maylo toch nog zodanig stressvol, dat het besluit is genomen om Maylo op te nemen in de noodopvang-regeling van de Stichting. Sinds 15-01-2022 verblijft Maylo daarom bij mij. De introductie van Maylo in de roedel verliep op z'n zachtst gezegd zeer bijzonder. Daar waar de andere honden normaliter vol enthousiasme iedere nieuwkomer besnuffelen, keurden ze Maylo geen blik waardig en Maylo zelf vermeed de andere honden ook. Zeker een week lang heeft Maylo zijn positie 'buiten de groep' op deze manier vastgehouden. Daarna is hij langzamerhand alsnog ingeburgerd.

Vanaf het begin heb ik het gevoel gehad dat er iets niet klopte aan Maylo. Ik kan er niet de juiste woorden voor vinden om het te beschrijven. Het meest deed en doet hij mij denken aan Grote Zwitser Bob, die jarenlang deel uitmaakte van de Special Care afdeling van de Stichting, omdat hij vanwege zijn epilepsie niet meer plaatsbaar was. Net als Bob heeft ook Maylo regelmatig last van likaanvallen. Vanwege die likaanvallen beschikten de vorige eigenaren van Maylo daarom over Stesolid, dat bij een epileptische aanval kan worden toegediend om een hond sneller uit zo'n aanval te helpen. De Stesolid heb ik bij Maylo gelukkig nog niet hoeven gebruiken, hier volstaat het om hem bij likaanvallen gefaseerd één of twee boterhammen te geven. Daarmee lijkt de meest voor de handliggende directe oorzaak voor de likaanvallen bij maagproblemen te liggen. Ik denk echter dat de oorzaak dieper ligt en stress-gerelateerd is.

Een hond met twee gezichten

Maylo is een 'bijzonder exemplaar'. Enerzijds is hij een normale Appenzeller, met een eigen mening, die op zijn tijd graag een knuffel komt scoren. Aan tafel zitten te eten zonder een blik van Maylo "Hey, wat dacht je er van..... zouden we dat lekkers niet eens gaan delen?" is onmogelijk. Hij kijkt het eten bijna letterlijk uit mijn bord en geeft me regelmatig bijna een schuldgevoel omdat ik het niet met hem deel. Het is echt vermakelijk om te zien hoe vermanend Maylo soms kan kijken. Anderzijds is Maylo vooral een onzekere, soms zelfs angstige hond die niet kan omgaan met dingen die niet tot zijn normale levensritme behoren. Gordijnen die ik ophang op de vaste looproute naar buiten zorgen er voor dat Maylo op de rem gaat en terug vlucht naar de vertrouwde kantine waar we overdag zitten. Een kast die ik naar de kantine haal om er wielen onder te zetten wordt door Maylo, onder luid geblaf, afgekeurd. Die hoort niet in zijn kantine en zorgt voor stress. Een nieuwkomer in de roedel wordt eerst een paar uur aangeblaft, in de hoop dat 'ie vertrekt, om vervolgens als speelmaatje te worden bestempeld. Een hand die de voerbak uit de bench pakt terwijl Maylo daar nog in zit, is een bedreiging en wordt aangevallen. Met enige regelmaat vertoont Maylo vluchtneigingen, zonder dat er een aanleiding te vinden is. Dat hij daarbij zichzelf beschadigt lijkt hem niet te deren. Kortom: het leven met Maylo is een behoorlijke uitdaging.

Kwaliteit van leven

In de afgelopen tijd is de frequentie waarmee Maylo vluchtneigingen heeft, helaas toegenomen. Overdag zijn er meestal geen problemen, maar wanneer ik 's avonds één voor één de honden uitlaat, moet ik inmiddels de deuren barricaderen om te voorkomen dat Maylo in paniek achter mij aan komt. De deurkrukken rechtop zetten heeft geen zin, Maylo pakt ze in de bek en maakt ze gewoon open. Afgelopen weekend is er een bench gesneuveld en heeft Maylo een ronde deurknop inclusief beslag van de deur getrokken om vervolgens een poging te wagen om zich een weg dwars door de deur te kauwen. Maylo zit zichzelf zó in de weg dat ik op dit moment niet anders kan dan zijn kwaliteit van leven ter discussie te stellen. Enkele weken geleden heb ik met de dierenarts overlegd of een lichte dosis epilepsie-medicatie het leven voor hem misschien wat comfortabeler zou kunnen maken. Bij Grote Zwitser Bob, die na zijn eerste epileptische aanval een dramatische gedragsverslechtering doormaakte, heb ik - zij het na langere tijd - een enorme verbetering mogen ervaren en ik gun Maylo zoveel méér kwaliteit van leven dan we nu samen bereiken. Farmaceutische middelen hebben absoluut niet mijn voorkeur, maar gezien de geschiedenis van Maylo en de twijfels die ik inmiddels heb bij zijn kwaliteit van leven, heb ik vandaag toch besloten om deze optie met beide handen aan te grijpen.

Sponsoring

Helaas is er in het afgelopen jaar maar één reactie voor Maylo binnengekomen en dit gezin is bij nader inzien toch afgehaakt omdat zij te onervaren waren voor een hond als Maylo. Ik heb ook niet de illusie dat Maylo met zijn huidige gedrag nog plaatsbaar is, dus hij is inmiddels officieel opgenomen in de Special Care regeling van de Stichting. Dat bracht én brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Benches heb ik nog genoeg en deuren en deurbeslag zijn via Marktplaats en kringloop of bouwmarkt wel te regelen, dus dat komt wel goed. Maar de rekening van de dierenarts gaat wél een uitdaging worden. Daarom zou ik willen vragen of er wellicht mensen zijn die zich het lot van Maylo aantrekken en die een éénmalige donatie willen doen om te helpen de dierenartskosten voor Maylo voor nu én voor de toekomst te betalen. Eén of meer vaste sponsoren zou helemáál geweldig zijn. Kun en wil jij bijdragen in deze extra kosten voor Maylo? Dan ben ik je ontzettend dankbaar en wil ik je bovendien van harte uitnodigen om eens met Maylo (én de andere honden natuurlijk) kennis te komen maken, zodat je zelf kunt zien hoe en aan wie jouw bijdrage wordt besteed. Mogen Maylo en ik op jouw hulp rekenen?

Voor jouw bijdrage voor Maylo kun je de donatiebutton gebruiken die je onder de foto vindt. Wil je jouw bijdrage liever handmatig overmaken gebruik dan de volgende gegevens:

NL26 ABNA 0567 5521 36 t.n.v. Herplaatsing Sennenhonden

BIC/SWIFT: ABNANL2A

Als je bij de omschrijving de naam Maylo vermeldt, zorg ik er voor dat jouw bijdrage in de spaarpot van Maylo terecht komt.

Met vriendelijke groet en natuurlijk een poot van Maylo,

Betty Sikkema, voorzitter

Doneer nu!

Draag jij Maylo een warm hart toe en wil je een bijdrage leveren om zijn verblijf bij de stichting te kunnen blijven financieren, dan zou ik het fijn vinden wanneer jij de stichting wilt steunen met een eenmalige of periodieke gift. Wil je een ander bedrag doneren dan het bedrag dat standaard wordt ingevuld, dan kun je dit zelf aanpassen.


Namens Maylo bedankt!