Situatieschets
De 4-jarige Grote Zwitser reu Jay is opgegroeid in een gezin dat bestaat uit vader, moeder, 3 inwonende kinderen en 1 uitwonend kind. Jay woont hier samen met een Podenco teef, een Shih Tzu reu en 2 katten. Als pup heeft het wat langer geduurd voordat Jay zindelijk was. Hij had daarna lange tijd de neiging om te markeren, vooral tegen nieuwe dingen aan. Inmiddels lijkt dat voorbij te zijn.
 
Wanneer de eigenaren thuis komen is Jay door het dolle heen. Zijn eigenaren beschrijven hem op die momenten als een springende dolle stier, die eigenlijk in je armen wil liggen maar niet doorheeft dat hij 55 kilo weegt. Gaan de eigenaren weg, dan blijft Jay meestal rustig. Soms blaft hij even, maar gaat daarna lekker in z'n bench liggen. Wanneer er bezoek komt blijft Jay blaffen, hij maakt zich breed en wil het liefste het bezoek aan de arm naar zijn eigenaren begeleiden. Hij neemt deze taak, die eigenlijk niet bij hem hoort te liggen, zeer serieus. Daarom doen zijn eigenaren hem - voor zijn eigen rust - meestal in de bench, dat is zijn eigen veilige plek en dan blijft hij rustig. Als het bezoek weer vertrekt is Jay rustig, want meestal zit hij dan nog in de bench. Ondanks het stoere, waakzame gedrag naar bezoek toe is Jay nog nooit uitgevallen naar andere mensen. Buiten het eigen erf blaft hij ook zelden naar mensen.
 
Jay vindt het leuk om met zijn eigenaren te spelen, lekker springen, op de rug liggen, eigenares pootje haken of zijn kop op haar schoot leggen voor een lekkere massage. Samen spelen ze ook verstoppertje. Met de Podenco uit het eigen gezin speelt Jay ook graag. Af en toe speelt hij met een speeltje. Een enkele keer valt Jay wel eens uit naar een andere hond, maar dit is niet specifiek naar reuen of teven, of naar bepaalde andere rassen. Wanneer Jay aangelijnd loopt trekt hij zó hard aan de riem dat normaal lopen eigenlijk onmogelijk is. Het leidt er toe dat hij veel hijgt en als hij dan ook nog eens gaat blaffen wanneer er een andere hond aan komt, dan kunnen andere mensen hem makkelijk - maar ten onrechte! - aanzien voor een agressieve hond. Zodra de riem af gaat is er echter niks meer aan de hand.
 
Bij zijn huidige eigenaren leeft Jay samen met 2 katten. De ene kat is honden gewend en daar kan Jay prima mee overweg. De andere kat springt weg voor Jay en dus wil Jay daar gráág - al dan niet uit nieuwsgierigheid - achteraan. Samenleven met katten die geen honden zijn gewend lijkt daardoor geen goed idee.
 
Jay kan met kleine én grotere kinderen omgaan. Bij kleine kinderen is het wel verstandig om een oogje in het zeil te houden want Jay heeft niet in de gaten hoe lomp hij kan zijn. Ondanks die lompheid is Jay wél heel lief en beschermend naar kinderen.
 
Ondanks dat Jay meerdere cursussen heeft gevolgd, lijkt hij bang te zijn voor mensen. Zijn eigenaren geven aan dat het groter en breder maken wanneer er bezoek komt, waarschijnlijk vanuit angst kan worden verklaard.
 
Persoonlijke aanvulling van onze voorzitter
Onlangs heb ik kennis mogen maken met Jay. Bij het eerste contact was Jay inderdaad wat terughoudender dan de meeste andere Grote Zwitsers, het duurt even voordat Jay heeft besloten of iemand 'goed volk' is of niet. Voor een nieuwe eigenaar is het goed om hiermee rekening te houden, in verband met het omdoen van een halsband of tuig en het aanlijnen. Jay zal hier in het begin waarschijnlijk wat onzeker en terughoudend op reageren. Een paar dagen aan elkaar wennen in een eigen, afgeschermde omgeving, zonder gefrunnik aan halsband, tuig of lijn zou voor Jay erg fijn zijn. Daarbij dient de nieuwe eigenaar wél steeds zelfverzekerd te zijn en rust uit te stralen, omdat Jay bij een onzekere nieuwe eigenaar nog verder in zijn eigen onzekerheid zal worden bevestigd.
 
Omdat Jay beresterk is heb ik wat volgoefeningen met hem gedaan, om te kijken hoe hij reageert wanneer een vreemde alle initiatieven van hem overneemt. Zeker in het begin kost het de nodige kracht, maar Jay heeft laten zien dat hij wel degelijk in staat is om te volgen. Hij is hierin dus trainbaar. Ook hierbij geldt dat Jay een zelfverzekerde nieuwe eigenaar nodig heeft om hem hierin te begeleiden. Jay heeft een hekel aan het lopen met een halti, hij zal alles in het werk stellen om deze van zijn neus te krabben. Wanneer u een halti wilt gaan gebruiken om het volgen aan te leren, dient u hier rekening mee te houden. Een halti alléén raad ik ten zeerste af, een halti in combinatie met andere trainingsmaterialen behoort mijns inziens wél tot de mogelijkheden mits u zeer alert bent op de pogingen die Jay zal ondernemen om de halti af te krijgen.
 
Ik ben van mening dat een rustige, zelfverzekerde nieuwe eigenaar met de nodige training in staat zou moeten zijn om een prima band met Jay op te bouwen. Achter het masker van de dolle stier, die Jay kan zijn, gaat eigenlijk een lieve, wat onzekere hond met een zacht karakter en een klein hartje schuil. Voor Jay zelf zou het ook fijn zijn als hij iemand kan vinden die er uit kan halen wat er - zorgvuldig verborgen - in hem zit, waardoor hij vooral mentaal ook meer rust kan krijgen. 
 
Registratie & Identificatie
Jay beschikt niet over een stamboom, maar is wel gechipt.
 
Reden herplaatsing
Voor Jay zoeken we een fijne, nieuwe plek omdat zijn fysieke capaciteiten die van zijn eigenares, die de hele dag met hem thuis is, ver te boven gaan. De huidige eigenaren van Jay zoeken iemand die door de fysieke capaciteiten van Jay heen kan kijken en ziet wat voor fijn karakter daar achter schuil gaat, iemand die in staat is om er uit te halen wat er - verscholen achter al die fysieke kracht - in zit. Iemand die in staat is om Jay méér te bieden dan zij zelf kunnen. 
 
Profielschets nieuwe eigena(a)r(es)
Voor Jay zoeken we een nieuwe eigena(a)r(es) die de mogelijkheid heeft om hem veel tijd en aandacht te geven, die samen wil gaan werken aan het intomen van de fysieke capaciteiten van Jay en die in staat is om Jay verder te begeleiden van jonge en drukke stuiterbal naar fijne, stabiele gezinshond. Omdat Jay erg handig is in het openmaken van deuren is een geheel omheinde tuin - voor zijn eigen veiligheid - eigenlijk een must. De nieuwe eigena(a)r(es) van Jay woont bij voorkeur niet in een drukke stad, omdat dit teveel indrukken geeft voor Jay. En last but not least.... de nieuwe eigena(a)r(es) van Jay is mentaal (en eventueel fysiek) zó sterk dat Jay zijn eigen capaciteiten ten dienste van hem/haar stelt. Samenwerken mét de baas, in plaats van tégen de baas.
 
Plaatsingsvoorwaarden
De voorwaarden waaronder Jay zal worden herplaatst, worden door zijn huidige eigenaren bepaald. De exacte voorwaarden worden met u besproken nadat de eigenaren zich hebben overtuigd van uw geschiktheid. 
 
Heeft u interesse in Jay?
Dan komen wij graag met u in contact! U kunt uw interesse kenbaar maken via het Reactieformulier Herplaatsing. Wilt u in dit formulier zo uitgebreid mogelijk aangeven wat uw ervaring met Grote Zwitsers is en wat u Jay kunt bieden? Op die manier kunnen wij een zo goed mogelijke match maken en is de kans op een succesvolle herplaatsing voor Jay het grootst.
 
 
Grote Zwitserse Sennenhond reu Jay (17-02-2015) is voor herplaatsing beschikbaar
 
Grote Zwitserse Sennenhond reu Jay (17-02-2015) is voor herplaatsing beschikbaar
 
Grote Zwitserse Sennenhond reu Jay (17-02-2015) is voor herplaatsing beschikbaar
 

Koop een Benno-boek en steun onze stichting!

Speciaal voor alle Berner-liefhebbers vragen wij jullie aandacht voor een uniek aanbod: in overleg met schrijfster Hermien Stok mogen wij als stichting de boeken van Benno de Berner te koop aanbieden. De verkoopprijs per boek bedraagt € 13,95 excl. verzendkosten en van elk boek dat via de stichting wordt verkocht, doneert Hermien maar liefst € 2,50 aan de stichting!

EXTRA: Hermien signeert alle boeken die via de stichting worden verkocht en wanneer je de boeken aan iemand cadeau wilt geven voor een speciale gelegenheid, dan is het zelfs mogelijk om er een persoonlijke opmerking/boodschap aan toe te voegen!

Een unieke kans dus om deze Berner-boeken te kunnen kopen! U kunt uw bestelling aan ons doorgeven door een e-mail te sturen naar: onze stichting

Benno het Bernertje

Benno het Bernertje

Benno de boevenvanger

Benno de boevenvanger

Benno en de hondendieven

Benno en de hondendieven

Benno op vakantie

Benno op vakantie

Benno en Sjanske

Benno en Sjanske